Menu

Overzicht garnaal

Foto'sOverzicht Foto:

Neocaridina Heteropoda var. 'Red' (Vuurgarnaal)


       

Herkomst: Taiwan
Uiterlijk: Worden ca. 3 cm groot en vrouwtjes zijn meestal roder dan de mannen. Lichtrood tot fel, dieprode garnaal. Jonge garnalen zijn vaak lichter van kleur dan de volwassenen.
Geslachtsonderscheid: Het vrouwtje is wat groter en breder. Mannetjes meestal iets lichter van kleur, vrouwtjes meer gekleurd en een lager doorlopend schild aan de zijkant. Tevens zijn vrouwtjes makkelijk te herkennen aan de gele eivlek in de nek.
Leeftijd: 2 jaar
Afmeting: Tot 3cm
Geslachtsrijp: Vanaf 3 maanden
Draagtijd: 2 tot 3 weken
Karakter: Vriendelijk en niet agressief naar andere soorten en/of vissen.
Inrichting: Vanaf 10 liter. Wat javamos en fijnbladerige planten zodat de jongen zich kunnen verstoppen. Houdt de garnalen met minimaal tien stuks, het zijn echte gezelschapsdieren. Als je ze met minder dan tien houdt, zullen ze schuw worden en hun typische, drukke gedrag niet vertonen. Ook de voortplanting verloopt dan minder voorspoedig. Houdt er daarom het liefst zo veel mogelijk. Vuurgarnalen stellen geen hoge eisen aan de beplanting, zuurstofrijke planten stellen ze echter wel op prijs. Denk hierbij aan Cabomba, Vallisneria.
Watercondities: Temperatuur 16-28ºC. (kunnen op kamertemperatuur) met een zuurtegraad van pH6 tot pH8 en een hardheid van 2-18dGH.
Voeding: Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten, diepvriesvoer. Van Spirulina en gekookte wortelen wordt aangenomen dat ze er mooi van op kleur komen.
Kweek: Makkelijk. Als de vrouwtjes bezig zijn met de eiproductie dan krijgen ze een gele vlek in de nek (soort zadel). Een waterwissel brengt vaak de balts op gang. De eitjes zijn geel/wit tot donkergroen van kleur. Als de eitjes donker kleuren is dit een teken dat ze snel uit gaan komen. De draagtijd is zo'n drie tot vier weken. De jongen groeien zeer snel, al na ruim een week zijn ze twee keer zo groot als dat ze waren.
Ervaring: Leuk garnaaltje om te hebben met hun mooie roze/rode kleur.
Medebewoners: Kleine vriendelijke dieren. Andere garnalen maar let op kruizingen.
Copyright foto’s: Ralf Müller i.c.m. ©Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken