Menu

Overzicht garnaal

Foto'sOverzicht Foto:

Macrobrachium Assamensis (Roodschaargarnaal)


       

Herkomst: Azië - Oostenlijke Himalaya
Uiterlijk: Deze garnaal word rood tot rood/bruin en ongeveer tussen de 6 en 8 cm groot. Onvolwassen exemplaren zijn lichter gekleurd tot doorzichtig. Bij afwisselend voer waaronder levend voer en diepvriesvoer kleuren ze wat donkerder.
Geslachtsonderscheid: De mannen hebben grotere scharen. De vrouwtjes worden iets groter en steviger.
Leeftijd:
Afmeting: 6 tot 8cm
Geslachtsrijp:
Draagtijd: 4 weken afhankelijk van de temperatuur
Karakter: Vriendelijk. Kunnen wel bij iets grotere vissen, maar kunnen ook een klein visje te pakken krijgen. Bij overbevolking kunnen ze onvriendelijk naar elkaar worden. Zorg dus voor voldoende schuilmogelijkheden.
Inrichting: Vanaf 20 liter. Wat javamos en grove planten. Niet kritisch aangaande de inrichting. Heeft wel een voorkeur voor minder dichtbeplant aquarium. Verstopplaatsen in de vorm van vlakke stenen en wortels.
Watercondities: Temperatuur 20-30ºC met een zuurtegraad van pH6.5 tot pH7.5 De hardheid schijnt niet van belang te zijn.
Voeding: Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten, visvoer. Deze garnaal is ook niet vies van een dood of levend visje en heeft ook graag slakken.
Kweek: Makkelijk, zoetwater, temperatuur niet te laag houden beter rond de 26 graden. Iedere 4 tot 6 weken kans op jongen, onder gunstige omstandigheden. Bij temperaturen rondom 20ºC komen de eitjes in de regel niet tot ontwikkeling. De eieren worden eerst groen, dan bruin. De bevalling is nabij als er kleine zwarte puntjes op de eitjes waar te nemen zijn. Dit zijn de oogjes van de jongen.
Ervaring: Ze worden ’s avonds actiever en willen dan nog wel eens een klein visje pakken.
Medebewoners: Het beste met soortgenoten. Vissen en andere dieren die in de buurt komen worden gegrepen. Er zijn er echter wel die ze in een gezelshapsbak houden.
Copyright foto’s: Pawel Szewczak(links) ©Garnalenkweker.nl(midden + rechts)

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken