Menu

Overzicht krab

Foto'sOverzicht Foto:

Cardisoma Armatum (Tri-color krab)


       

Herkomst: West-Afrika
Uiterlijk: Tot 15 cm groot. Dit monster word rood, blauw en wit van kleur.
Geslachtsonderscheid: Het buikschild van de mannen loopt spits af terwijl het buikschild van het vrouwtje ronder en breder is en bijna de gehele onderkant bedekt. De scharen van de mannen zijn groter en van ongelijk formaat. De scharen van de vrouwtjes zijn kleiner en van gelijk formaat.
Leeftijd: Minstens 12 jaar
Afmeting: 10 tot 20 cm
Geslachtsrijp:
Draagtijd: 2 weken
Karakter: Agressief tegenover soortgenoten en min of meer alles wat kleiner is (of in hun klauwen past). Ze zitten vaak uren of dagen rustig op een stuk hout over het water of op het land. Ze graven graag. Zitten graag tot de knieën in het water zodat ze alles kunnen bekijken en nog steeds kunnen ademen., waar de ogen en ze kunnen altijd adem. Ze eten zelden aquarium en landplanten maar breken ze wel tijdens het lopen. Laten zich graag met een tandenborstel over het pantser poetsen en als ze veel vertrouwen hebben zelfs over de scharen. Ze leren hun verzorgers kennen en kunnen dan zelfs met een pincet of met de hand gevoerd worden. Op basis van de trilling van de stappen kunnen ze bepalen of het aquarium benaderd wordt door een bekende of een vreemde.
Inrichting: Terrarium met water of een deel aquaterrarium (Aquarium met grond deel) en wortels, rotsen, planten, goed gestructureerd met schuilplaatsen (wortels, stenen), loof bladeren (als een schuilplaats en voedsel). Als bodem zand of kleine steentjes in het water en op het land kan zand, aarde of een mengeling. Brak water is ook mogelijk.
Watercondities: Temperatuur 20 tot 28ºC (actiever vanaf 24ºC)
Voeding: Krabben zijn over het algemeen alleseters. In de natuurlijke omgeving zijn bladeren het hoofdvoedsel. Neem hiervoor schone afgevallen bladeren (niet groene) van loofbomen zoals beuken en eiken. Verder eten ze bijna alle groenten en fruit zoals erwten, sla, komkommer, appel, courgette, peer, banaan, druiven, tomaten, spruitjes en paprika. Neem liever geen peterselie of bonen omdat die te veel cyanyde of koper bevatten. Gekookte wortel, aardappelen en gekookte rijst. Geen citrusvruchten ivm de zuurtegraad. Qua droogvoer nemen ze meervaltabletten, Spirulina tabletten, Kreeftenvoer, konijnen- en cavia pellets (zonder koper). Ingevroren voer zoals muggenlarven, cyclops, artemia, vlees. Levende regenwormen die in stukjes zijn gesneden om ingraven te voorkomen. Bevroren vis zoals tonijn, spiering, sardines, haring etc. Vers of uit blik (niet in olie). Gebruik voor het toedienen van kalk gebroken eierschalen of calcium poeder in sticks.
Kweek: Jongen hebben brakwater nodig. De krabben lopen naar het landdeel. Na na 2 weken worden de larven losgelaten in het water. Kweken wordt wel moeilijk omdat er nagenoeg alleen mannen geïmporteerd worden.
Ervaring: Dat hij kracht heeft is wel duidelijk, want uit persoonlijke ervaring is duidelijk geworden dat de krab met gemak de lichtkap van het aquarium optilt.
Medebewoners: Garnalen, slakken (kleinere kunnen gegeten worden van tijd tot tijd), guppies, neons en andere krabben. Geen vissen welke op de bodem leven.
Copyright foto’s: Eurofish(links), Xciber(midden,rechts)

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken