Menu

Overzicht kreeft

Foto'sOverzicht Foto:

Cherax Pecknyi (Zebrakreeft)


       

Herkomst: Nieuw-Guinea
Uiterlijk: Tijger/zebra en wordt zo‘n 15 cm
Geslachtsonderscheid: Over het algemeen zijn de scharen van het vrouwtje kleiner en in zijn totaliteit lichter als bij het mannetje. Om het geslacht echter precies te kunnen bepalen, kijkt men het beste naar de onderkant van het lichaam. Zoals bij andere soorten van deze familie heeft het vrouwtje bij het begin van het 3. beenpaar twee ovale openingen, waaruit later de eieren gelegd worden. Het mannetje mist deze openingen, maar heeft bij het 5. beenpaar telkens een stekel.
Leeftijd: 6-8 jaar
Afmeting: 15cm
Geslachtsrijp: Na ongeveer een jaar
Draagtijd: 4 weken, waarna nog 2 weken bij de moeder
Karakter: Vriendelijk. Kunnen wel bij iets grotere vissen, maar kunnen ook een klein visje te pakken krijgen. Deze kreeft kan solitair gehouden worden, maar een groepje is altijd fijner voor deze beestjes
Inrichting: Vanaf 80 cm aquarium. Niet geschikt voor een gezelschapsaquarium. De zebrakreeft heeft maar matig de neiging te graven. Toch moeten zwaardere bouwwerken om de bodem liggen om de diren niet de mogelijkheid te geven zich onder te graven. Het is aan te bevelen een bodembedekking uit platte kiezelstenen te nemen waarmee de kreeften zich bezig kunnen houden. Anzuraat is een voorbeeld hier van. Zeer belangrijk zijn zo veel mogelijk schuilplaatsen, gevormd uit klei- of plastic buizen of bouwwerken uit plavuizen.Ze laten over het algemeen de planten met rust. Maar niet altijd.
Watercondities: Temperatuur 20-26ºC met een zuurtegraad van pH7.0 tot pH8-0 en een hardheid van groter dan 6dGH
Voeding: Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten. En kunnen ook een vis pakken. Alleseter, geschikt is het in de handel verkrijgbare speciaalvoer voor kreeften, evenals granulaatvoer voor vissen. belangrijk zijn dorre bladeren of zacht hout, wat de kreeften verwerken kunnen.
Kweek: Niet makkelijk, maar wel te doen. Paring wordt meestal niet opgemerkt en de toekomstige nakomelingen worden meestal pas opgemerkt als het vrouwtje zich een lange tijd heeft teruggetrokken. De jonge kreeften zijn in het begin ongeveer 8mm. Na drie maanden zijn ze tussen de 20 en 50mm.
Ervaring: Vriendelijke kreeften. Gaan je niet snel uit de weg en makkelijk om beet te pakken indien nodig. De kweek is ook gelukt. Het valt op dat de jongen erg langzaam groeien.
Medebewoners: Volwassen kreeften kan men over het algemeen met dwerggarnalen en niet-opdringerige kleine vissen laten samenleven.Een bestand met op de bodem ge
Copyright foto’s: Ralf Müller, ©Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken