Menu

Overzicht kreeft

Foto'sOverzicht Foto:

Cambarellus Diminutus (Kleinste dwergkreeft)


   

Herkomst: USA (Zuidelijk van de golf van Mexico)
Uiterlijk: Met zo'n 2 cm is dit de allerkleinste dwergkreeft die we tot nu toe kennen.
Geslachtsonderscheid: Zelfs bij de jongsten al snel te zien.
Leeftijd: 2 jaar
Afmeting: Tot 2.5cm
Geslachtsrijp: Waarschijnlijk rondom de 3 maanden.
Draagtijd: Ongeveer 3 weken
Karakter: Vredelievend en niet agressief, ook niet naar elkaar. Graven niet en eten niet van de planten. Gezelschap bestaande uit dwerggarnalen kan tot verlies onder de garnalen leiden, daar sommige kreeften hen belagen. Kleine vreedzame vissen zijn weliswaar geschikt, hoewel de kreeft-nakomelingen het dan moeilijker hebben te groeien. Gezamenlijke houding met andere Cambarellus-soorten dient te worden vermeden, daar toevallige kruisingen niet uitgesloten zijn.
Inrichting: Beetje rotsachtig met schuilplaatsen en fijnbladerige planten en mossen. Aquarium vanaf 20 liter maar liever groter. Zandbodem of fijn substraat. Kies de waterplanten op basis van de watertemperatuur en belichting die gebruikt wordt. De kreeften gebruiken in het bijzonder de fijngetakte soorten zoals in de natuur als klimhulp. Gebruik wortelhout en natuurstenen als schuilplaatsen. Zorg voor wat beweging in het water door middel van een motor- of luchtaangedreven filter. Sluit het aquarium wel goed af. De Cambarellus Diminutus heeft een voorkeur voor aquaria die niet al te schoon zijn. Plaatsen met molm is geen probleem. Dit betekend niet dat regelmatige waterwissels overbodig zijn. In tegendeel, waterwisseling bevorderd de gezondheid, vervellingen en paargedrag.
Watercondities: Temperatuur 15-28ºC (22-23ºC is ideaal). De zuurtegraadkan variëren van pH6.5 tot pH7.8 De hardheid loopt uiteen van 2-18dGH
Voeding: Overtollig voer, afgestorven plantenresten, dode visjes, kleine slakken zonder behuizing, tetramin baby voor de jongen en kreeften en garnalenvoer. Probeer net als met overige dieren zo gevarieerd mogelijk te voeren, maar nooit teveel!
Kweek: Niet makkelijk, maar wel te doen. Veel jonkies zul je er niet van krijgen. Paring gebeurt heimelijk en toekomstige nakomelingen worden duidelijk als men de eitjes bij de vrouwen ziet. Het kan een optie zijn om drachtige vrouwtjes in een apart aquarium te zetten. Er zijn kwekers die om de 5 dagen ongeveer 25% water wisselen met een temperatuursverschil van ongeveer 3 graden
Ervaring: Eerste 2 kweken gingen niet goed, daarna wel een aantal jonkies overgehouden.
Medebewoners: Posthoornslakken en torenpuntslakken. Andere kreeften zijn niet geschikt. Kleine vriendelijke vissen. Garnalen kunnen er bij maar er zal af en toe eens eentje gegeten worden hoewel ze niet actief jagen.
Copyright foto’s: Bernd Jung

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken