Menu

Overzicht kreeft

Foto'sOverzicht Foto:

Cambarellus Chapalanus


   

Herkomst: Mexico
Uiterlijk: Eén van de grotere dwergkreeften. De kleur is uiteenlopend van roodbruin tot grijsgroen, mogelijk met enkele donkere onregelmatige lengtestrepen. Er zijn enkele blauwe exemplaren bekend, maar die kleur is niet stabiel! Deze soort wordt in het wild gevonden in het Lago Magdalena en het Lago Chapala. Deze dwergkreeft kan waarschijnlijk kruisen met de andere soorten van het subgenus Cambarellus, oftewel alle Cambarellus-soorten uit Mexico. (Bron: Garnalenenkreeftendatabase.nl)
Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn slanker, hebben iets langere en dunnere scharen en hebben gonopoden in plaats van de eerste 2 paar zwempoten.
Leeftijd: Ongeveer 2 jaar
Afmeting: 5cm
Geslachtsrijp: Vanaf 3 cm
Draagtijd: 3 tot 4 weken
Karakter:
Inrichting: Veel planten (ze laten planten met rust), stenenhopen, zand of grind, kiemhout. Met name verstopplekjes zijn belangrijk.
Watercondities: Temperatuur 18-26ºC (Kamertemperatuur is ook goed). Zuurtegraad pH7 en een hardheid van 5dGH
Voeding: Alleseter, detritus (plantaardig en dierlijk afval dat zich op de bodem verzamelt), speciale tabletten voor kreeften of garnalen, vlokvoer, gedroogde bladeren van beuk en eik.
Kweek: Eenvoudig
Ervaring:
Medebewoners: Kleine vriendelijke dieren (bijv. vissen en garnalen van maximaal 4 cm). O.a. jonge appelslakken worden gegrepen. Bodemvissen zijn minder geschikt. Bij weinig voer worden vissen en andere dieren aangevallen. Waaierhandgarnalen zijn geen goede combinatie.
Copyright foto’s: Ingrid de Graaf Bierbrauwer

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken