Menu

Overzicht kreeft

Foto'sOverzicht Foto:

Cherax Holthuisi (Abrikozenkreeft)


   

Herkomst: Papua, Irian-Jaya
Uiterlijk: Deze mooie kreeft heeft een abrikozen kleur.Er zijn ook populaties met een zweem van blauw. Ze hebben opvallend kleine ogen. Ze hebben normaal geen groete og
Geslachtsonderscheid: De geslachtsopening bij de mannetjes zit boven aan het 5de (laatste) paar looppoten, bij het vrouwtje boven aan de 3de looppoten). De scharen van het vrouwtje zijn kleiner en ze zijn bleker.
Leeftijd: 6-8 jaar
Afmeting: 15cm
Geslachtsrijp: 10 tot 12cm
Draagtijd: 7 tot 8 weken
Karakter: Vredelievend. Wel schuwe beestjes. Zijn ook onder elkaar erg aardig en niet echt agressief. Kan samen met garnalen. Slakken worden wel opgegeten. Geschikt om alleen of met meerderen te houden.
Inrichting: Vanaf 60 cm aquarium. Is veel stenen en holen gewend en verstopt zich hier ook graag in. Deze soort is geschikt voor het gezelschapsaquarium.
Watercondities: Temperatuur 18-26ºC met een zuurtegraad van pH6.8 tot pH8.0 en een hardheid van groter dan 5dGH
Voeding: Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten. En kunnen ook een vis pakken alleen doen deze dat niet snel. Dorre bladeren of zacht hout is een aanrader.
Kweek: Makkelijk, maar het duurt soms even voor ze willen. Jongen moet je goed voeren. De mannetjes voeren een soort paringsdans uit. Ze kloppen daarbij tegen de scharen van het vrouwtje dat paring bereid is. Met de antennen beroert hij liefdevol de antennen van het vrouwtje. Na de draagtijd blijven de jongen nog ongeveer 2 weken bij de moeder hangen. Gedurende de draagtijd leeft het vrouwtje erg teruggetrokken. Iedere 3 maanden is een dracht mogelijk.
Ervaring:
Medebewoners: Volwassen kreeften kan men over het algemeen met dwerggarnalen en niet-opdringerige kleine vissen samen zetten. Qua vissen bij voorkeur oppervalkte vissen welke niet op de bodem slapen.
Copyright foto’s: Chris Lukhaup(links), Notho(rechts)

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken