Menu

Overzicht kreeft

Foto'sOverzicht Foto:

Cherax Quadricarinatus (Australische blauwe kreeft)


Herkomst: Australiƫ
Uiterlijk: Kunnen wel 20 cm groot worden (lichaamsgrootte). Grote slanke kreeften met een groenbruin lichaam met rode strepen op het achterlichaam. De poten zijn blauw.
Geslachtsonderscheid: Aan de buitenkant van de looppoten zijn bij de mannen rode vlekken te zien. Bij de mannen zit de geslachtsopening boven aan het 5de (laatste) paar looppoten, bij het vrouwtje is dit boven aan de 2de looppoten.
Leeftijd: 5 jaar
Afmeting: 15 tot 20cm
Geslachtsrijp: Na ongeveer een jaar
Draagtijd: Ongeveer 6 weken.
Karakter: Kunnen agressief naar vissen doen en ook onder elkaar behoorlijk. Deze kreeften klimmen graag. Ze worden in Australiƫ met name gekweekt voor de consumptie.
Inrichting: Een speciale bak vanaf 80 cm. Zorg voor wat schuilplaatsen en zuurstofplantjes. Eventueel een snel en goedkoop visje. Grof zand of kiezel met buizen waarin ze zich kunnen verstoppen. Stenenpartij, kiemhout, (veel) kleine planten en drijfplanten. Sterke stroming.
Watercondities: Temperatuur 13-32ºC (liefst tussen 23-30ºC) met een zuurtegraad van groter dan pH7.0 en een hardheid van 6-10dGH
Voeding: Alleseter. Het liefst plantaardig voedsel en dierlijk afval. Verder eten ze algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten, beuken-, eiken- en elsenbladeren en slakken.
Kweek: Makkelijk. Na 6 weken draagtijd blijven de jongen nog 2 weken bij de moeder. In deze periode eet de moeder nauwelijks. Temperatuur op ongeveer 27ºC. Het vrouwtje verstopt zich tot de jongen worden geboren. Het mannetje wordt niet dicht bij gelaten. De jongen worden het beste groot als ze een gebied hebben met wat grof grind en wat molm. Het is dus bevordelijk om een vuile bak te hebben. Let wel op dat de jongen elkaar eten en de ouders eten de jongen.
Ervaring: Actieve kreeften die duidelijk aanwezig zijn in je aquarium. Laten zich graag zien.
Medebewoners: Grote vissen (Cichliden) en kleine snelle vissen. Langzame vissen en vissen die op de bodem slapen wordt opgegeten. Slakken zijn ook niet veilig.
Copyright foto’s:

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken