Menu

Overzicht garnaal

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Atyopsis Moluccensis (Aziatische waaierhandgarnaal)


       

Herkomst: Azië - Molukken
Uiterlijk: De kleuren van deze garnalen zijn over het algemeen bruin, maar kunnen variëren in kleur. Een gele streep over de rug en bruin of gele strepen langs de zij van het lichaam is een karaktersistiek kenmerk van deze garnaal. Naarmate ze ouder worden kunnen ze van kleur (en intensiteit) veranderen. Dit kan gebeuren ook door de kwaliteit van het water of door de gesteldheid van de garnaal. Aan de eerste twee beenparen zitten de waaiers, ontelbare lange, dunne haartjes die het eten uit het water filteren. Ze vouwen de waaiers op en brengen het eten tot hun mond.
Geslachtsonderscheid: Een volgroeid mannetje is ongeveer 8-12cm terwijl een vrouwtje tot ongeveer 6-8cm zal uitgroeien. Het mannetje herken je aan de dikkere voorpoten. Ook heeft het mannetje haakjes aan de voorpoten, het vrouwtje niet.
Leeftijd: 5-8 jaar
Afmeting: Maximaal 12cm
Geslachtsrijp: Onbekend
Draagtijd: 20-50 dagen. De larven komen uit in een periode van 2 weken.
Karakter: Vredelievende en ietwat schuwe beestjes. Doen de vissen niks aangezien ze geen klauwen hebben. De eerste tijd zullen ze zich zeker verstoppen en komen te voorschijn als het donker wordt.
Inrichting: Vanaf 60 cm aquarium met schoon water en de nodige stroming gezien de methode van voedsel verzamelen. Zorg voor voldoende schuilplaatsen in de vorm van planten, hout, stenen en buisjes en een goede verdeling van mannen en vrouwen. Het zijn goede klimmers dus zorg er voor dat de openingen in het aquarium afgedicht zijn met bijvoorbeeld filterwatten.
Watercondities: Temperatuur 20-28ºC met een zuurtegraad van pH6.5 tot pH7.6 en ze tolereren een wijde range aan hardheid. Bij voorkeur iets zachter water.
Voeding: Ze filteren fijn voedsel en micro-organismen uit het water met hun waaierhandjes. Naast de micro organismen bestaat het voedsel ook uit fijn en zacht voer zoals artemia, watervlooien, vlokkenvoer, korreltjes en voer tabletjes.
Kweek: Jongen hebben brak tot zout water nodig om op te groeien.
Medebewoners: Andere vreedzame vissen en garnalen. Kan solitair gehouden worden.
Copyright foto’s: © Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken