Menu

Overzicht garnaal

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Macrobrachium Lanchesteri (Glasgarnaal)


   

Herkomst: Azië.
Uiterlijk: De Macrobrachium Lanchesteri is een in de winkel veel voorkomende glasgarnaal. Deze garnaal word inclusief scharen bijna 10 cm groot en de vrouwtjes iets kleiner met zo'n 8 cm. Ze jagen niet echt maar plaats ze niet in een aquarium waar laaghangende kleine vissen slapen.
Geslachtsonderscheid: Mannen worden groter dan de vrouwen. De vrouwen worden ongeveer 5-8cm en de mannen rondom de 10cm. Het mannetje heeft grotere voorpoten en scharen.
Leeftijd: 3-5 jaar.
Afmeting: 5 tot 10cm.
Geslachtsrijp: 3 maanden.
Draagtijd: 2 tot 3 weken.
Karakter: Vriendelijk. Kunnen wel bij iets grotere vissen, maar kunnen ook een klein visje te pakken krijgen indien ze verzwakt zijn. Deze garnaal kan solitair gehouden worden, maar een groepje is altijd fijner voor het beestje. Ze hebben wel ruimte nodig. Als je er teveel bij elkaar zet kunnen de mannen gaan vechten.
Inrichting: Vanaf 30 liter. Wat javamos en fijnbladerige planten. Ook goed voor een groot gezelschapsaquarium. Veel schuilplaatsen in de vorm van stenen hout en mos.
Watercondities: Temperatuur 18-30ºC met een zuurtegraad van pH6-pH7.5 en een hardheid van 4dGH-30dGH.
Voeding: Ze eten ongeveer alles op wat ze tegenkomen. Ze kunnen eventueel een ziek of zwak visje pakken, maar echte jagers zijn het niet. Artemia, watervlooien of ander leven voedsel eten ze graag, net als gewoon garnalenvoer.
Kweek: De kweek is moeilijk/zeer moeilijk, omdat de jonkies een larvenstadium doormaken voor het garnaaltjes zijn en ze hebben brakwater nodig. De ouder heeft in een cyclus van 3-4 weken 50 tot 200 eitjes. Als de larven geboren zijn drijven ze ondersteboven aan het wateroppervlak. De garnalen zijn gevoelig voor licht en gaan naar het licht toe. Als er geen licht in de bak komt zullen de larven naar de bodem zakken en vallen op hun zij waardoor ze dood zullen gaan. Om de larven in leven te houden moet het licht 24 uur aan blijven, en de ouders verwijderd worden, want die eten anders de larven op. De eerste 4 dagen eten de larven niet. Op dag 4 vervellen ze en krijgen ze hun armen, die je duidelijk kunt zien. Ze moeten dan 4 weken lang met artemia gevoerd worden. Ze jagen niet gericht, maar je kunt wel zien dat ze proberen de artemia te vangen. Omdat ze niet actief jagen moet er voldoende gevoerd worden. Met een week of 4 vervellen ze en gaan net als hun ouders lopen en zwemmen.
Medebewoners: Niet te grote vissen. Zorg er wel voor dat het geen bodemslapers zijn of vissen met een sluier.
Copyright foto’s: © Pawel Szewczak(links), www.zierfischfarm.at(rechts)

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken