Menu

Overzicht garnaal

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Macrobrachium Pilimanus (Kameleongarnaal)


Herkomst: Indonesië en een stuk daarbuiten.
Uiterlijk: Bruin met witte strepen over het lijf. De Kameleongarnaal wordt vaak door elkaar gehaald met de Macrobrachium eriocheirum.
Geslachtsonderscheid: De scharen van het mannetje zijn groter en is gedurende het broedseizoen bedekt met een donsachtige laag. De vrouwtjes blijven over het algemeen kleiner en zijn iets dikker.
Leeftijd:
Afmeting: Vrouw ongeveer 7cm, man rondom de 10cm (15 met scharen meegerekend).
Geslachtsrijp:
Draagtijd: 3 tot 4 weken.
Karakter: De kameleongarnaal is een roofdier onder de garnalen. Interessant gedrag en een echte jager. Kleine visjes zijn makkelijke prooi. Ze eten verder van alles wat ze tegenkomen. Ze hebben wel een voorkeur voor levend- en ander "sterk" voer. Ze jagen vooral s'nachts en zijn territoriaal, ook tegenover vrouwtjes.
Inrichting: Vanaf 60 liter. Wat javamos en grove planten, dicht beplant. Het beste te houden in een harem. 1 mannetje op 3 vrouwtjes is een goede verhouding. Zorg ook voor schuilplaatsen in de vorm van kienhout en stenen.
Watercondities: Temperatuur 18-26ºC waarbij 22ºC optimaal is, met een zuurtegraad van pH7. Hardheid schijnt niet van belang te zijn.
Voeding: Deze garnaal is dol op vis en zal deze ook proberen te pakken. Hij jaagt vooral s'nachts als de vissen slapen.
Kweek: De jongen gaan door een larve stadium heen en hebben brakwater nodig. Mits in goede conditie zijn er om de 4 weken eitjes te verwachten.
Medebewoners: Alleen erg snelle dieren welke niet op de bodem slapen.
Copyright foto’s: © Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken