Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Cambarellus Chapalanus


   

Herkomst: Mexico.
Uiterlijk: Eén van de grotere dwergkreeften. De kleur is uiteenlopend van roodbruin tot grijsgroen, mogelijk met enkele donkere onregelmatige lengtestrepen. Er zijn enkele blauwe exemplaren bekend maar die kleur is niet stabiel! In het wild wordt deze soort gevonden in de meren Lago Magdalena en het Lago Chapala. Deze dwergkreeft kan waarschijnlijk kruisen met de andere soorten van het subgenus Cambarellus, oftewel alle Cambarellus-soorten uit Mexico. (Bron: Garnalenenkreeftendatabase.nl).
Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn slanker, hebben iets langere en dunnere scharen en hebben gonopoden in plaats van de eerste 2 paar zwempoten.
Leeftijd: Ongeveer 2 jaar.
Afmeting: 5cm.
Geslachtsrijp: Vanaf 3cm.
Draagtijd: 3 tot 4 weken.
Karakter: Kan aggressief zijn naar soortgenoten.
Inrichting: Veel planten (ze laten planten met rust), stenenhopen, zand of grind en kienhout. Met name verstopplekjes zijn belangrijk.
Watercondities: Temperatuur 18-26ºC (kamertemperatuur is ook goed). Zuurtegraad pH7 en een hardheid van 5dGH.
Voeding: Alleseter, detritus (plantaardig en dierlijk afval dat zich op de bodem verzamelt), speciale tabletten voor kreeften of garnalen, vlokvoer, gedroogde bladeren van beuk en eik.
Kweek: Eenvoudig.
Medebewoners: Kleine vriendelijke dieren (bijv. vissen en garnalen van maximaal 4 cm). O.a. jonge appelslakken worden gegrepen. Bodemvissen zijn minder geschikt. Bij weinig voer worden vissen en andere dieren aangevallen. Waaierhandgarnalen zijn geen goede combinatie.
Copyright foto’s: © Ingrid de Graaf Bierbrauwer

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken