Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Procambarus Alleni (Blauwe Florida-kreeft)


   

Herkomst: Amerika(Florida).
Uiterlijk: Wordt ongeveer 10cm groot en helder blauw. De kreeft is al vanaf de geboorte blauw, dus een blijvende kleur.
Geslachtsonderscheid: De geslachtsverschillen zijn bij alle Cambariden(tot deze soort behoort de blauwe florida kreeft) zeer duidelijk en zelfs bij kleine dieren al zeer goed herkenbaar. De mannetjes hebben gonopodiën en langere smallere scharen.
Leeftijd: 3 jaar.
Afmeting: 8 tot 10cm.
Geslachtsrijp: 4 maanden.
Draagtijd: 3 tot 4 weken (bij 24-28ºC).
Karakter: Is niet super-agressief, maar houdt er rekening mee dat ze een keer een vis te pakken kunnen krijgen. Kan goed samen met kleinere garnalen.
Inrichting: Een speciale bak vanaf 80cm. Zorg bij het houden van meerdere soorten in 1 aquarium voor voldoende schuilplaatsen in de vorm van kieren in steenconstructies, aardewerk bloempotten en pvc buizen. Neem een bodem van zand of fijne kiezels. Alhoewel de Alleni niet neigt tot graven is het wel verstandig om zware constructies gelijk op de bodem te leggen om mogelijke ongelukken te voorkomen. Ze gebruiken planten regelmatig als voeding. Indien planten gewenst, neem dan mos, drijfplanten, java varen en planten met hardere bladsoorten. Zorg voor regelmatige waterverversingen en wat beweging van het water.
Watercondities: Temperatuur 16-28ºC met een zuurtegraad van pH6.5 tot pH8.0 en een hardheid van 2-20 dGH.
Voeding: Alleseters, naast het gebruikelijke speciaalvoer voor kreeften ook voertabletten. Belangrijk is loof of zacht hout. Ook groenvoer, bijvoorbeeld waterplanten, worden geaccepteerd. Het kan ook gebeuren dat er eens een visje gepakt wordt als ze honger hebben.
Kweek: Makkelijk. Als het nageslacht de moeder verlaat moeten de volwassen kreeften uit het aquarium gezet worden omdat zij de jonge kreeften kunnen achtervolgen. Bij voldoende voeding, regelmatige waterverversing en temperatuur tussen 24 en 28ºC is de groei in het begin snel. Na 6 weken is de lichaamslengte al 3-4 cm.
Medebewoners: Deze soort dient eigenlijk niet met te kleine vissen of andere kreeftsoorten samen te leven. In grote aquaria kunnen volwassen kreeften eventueel samen met dwerggarnalen gehouden worden.
Copyright foto’s:

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken