Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Procambarus Clarkii 'White' (Amerikaanse witte kreeft)


       

Herkomst: De roodbruine wilde P. Clarkii komt oorspronkelijk uit Louisiana, maar leeft nu ook in veel Europese landen. De kleurvarianten zijn ontstaan door selectief kweken.
Uiterlijk: Word maximaal 14 cm groot (lichaamsgrootte). Heeft gepukkelde scharen. Is wit van kleur.
Sinds augustus 2016 staan ze op de lijst invasieve exoten. Ze mogen niet meer worden gehouden of worden verhandeld. Particulieren die deze soort al als huisdier in bezit hadden voor augustus 2016, mogen de dieren blijven houden totdat ze een natuurlijke dood sterven. Voorwaarden zijn wel dat de dieren niet kunnen ontsnappen en dat men zorgt dat ze zich niet kunnen voortplanten.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben gonopodiën en grotere scharen.
Leeftijd: 3 jaar.
Afmeting: Tot 14cm.
Geslachtsrijp: 4 maanden.
Draagtijd: 3 tot 4 weken.
Karakter: Ze zijn nieuwsgierig en dagactief. Ze graven vaak holen en als ze de kans krijgen verlaten ze het water op zoek naar voer. Ze kunnen agressief zijn naar vissen maar dit hoeft niet het geval te zijn. Voor een gezelschapsbak is deze kreeft niet erg geschikt.
Inrichting: Een speciale bak vanaf 80 cm. Zorg voor wat schuilplaatsen en zuurstofplantjes. Zorg voor voldoende ruimte en schuilplekken omdat ze anders kwetsbaar zijn tijdens de vervellling.
Watercondities: Temperatuur 16-28ºC met een zuurtegraad van pH6.5 tot pH8.0 en een hardheid van 2-20dGH.
Voeding: Ze eten bijna alles. Ook kan het voorkomen dat er eens een visje gepakt wordt als ze honger hebben. Planten blijven ze niet altijd van af.
Kweek: Niet meer toegestaan!!
Medebewoners: Ze kunnen met 5 of meer gehouden worden in een aquarium van 100cm.
Copyright foto’s: © Ralf Müller i.c.m. Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken