Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Procambarus sp. 'Marmor' (Marmerkreeft)


   

Herkomst: Noord-Amerika.
Uiterlijk: Deze kreeften bereiken een lengte van ongeveer 8-14cm. Afhankelijk van de zuurtegraad van het water kleuren ze blauw of bruin. Bij een hogere zuurtegraad zal de kreeft bruiner kleuren. Ze hebben een gemarmerde tekening.
Sinds augustus 2016 staan ze op de lijst invasieve exoten. Ze mogen niet meer worden gehouden of worden verhandeld. Particulieren die deze soort al als huisdier in bezit hadden voor augustus 2016, mogen de dieren blijven houden totdat ze een natuurlijke dood sterven. Voorwaarden zijn wel dat de dieren niet kunnen ontsnappen en dat men zorgt dat ze zich niet kunnen voortplanten.
Geslachtsonderscheid: Deze kreeft kent alleen "vrouwtjes".
Leeftijd: 2-3 jaar.
Afmeting: 8 tot 14cm.
Geslachtsrijp: Vanaf 5cm.
Draagtijd: 2 tot 4 weken. Temperatuur afhankelijk.
Karakter: Vriendelijke soort, ook onder elkaar. Grotere soorten kunnen wel aggressief worden. Pas op met kleinere vissen. Deze kunnen worden opgegeten. Ook trage vissen kunnen slachtoffer worden.
Inrichting: Voldoende schuilplaatsen in de vorm van bijv. stenen en niet te veel planten. Deze kreeft blijft niet altijd van de planten af. Bij voldoende schuilplaatsen is de kreeft bij grotere vissen te houden. Ze graven wel in de bodem.
Watercondities: Erg flexibel met de temperatuur. Kan variëren van 5-28ºC bij een zuurtegraad van pH6.5 tot pH7.2 waarbij de hardheid waarschijnlijk niet van belang is.
Voeding: Alleseter maar probeer wel af te wisselen. Ze eten alles wat biologisch is, groente, voertabletten, dode vis en niet-vluchtende bodemvissen. Vervellingen worden opgegeten en zorgen voor extra kalk. Ze eten ook graag planten als Anubias en Javavaren.
Kweek: Niet meer toegestaan!!
Medebewoners: Iets grotere vissen die zich niet op de bodem bevinden en garnalen.
Copyright foto’s:

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken