Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Procambarus Vasquezae (Mexicaanse blauwe dwergkreeft)


   

Herkomst: Mexico.
Uiterlijk: Deze kreeft word zo'n 6 a 7cm groot en is bruin tot donkerblauw van kleur. Deze kreeft heeft relatief grote scharen. Op de eerste looppoten zijn donkere stekels te vinden. Er bestaat ook een lichtblauwe variant.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben gonopodiën en grotere scharen.
Leeftijd: 2-3 jaar.
Afmeting: Ongeveer 6 cm.
Geslachtsrijp: Vanaf 4cm.
Draagtijd: 4 weken.
Karakter: Erg vredelievende kreeften, zelfs bij de mannetjes onderling. Het gedrag en de behoefte zijn bijna gelijk aan de Cambarellus soorten. Staat bekend als de vriendelijkste Procambarus soort.
Inrichting: Kan prima in een gezelschapsbak. Blijven net als Cambarellus-soorten van de planten en vissen af. Eten wel af en toe van javamos. Zorg voor verstopplekken in de vorm van stenen (bijv. maansteen), bloempotten en buizen. In een aquarium van 60cm kunnen ongeveer 3 koppels. Bij grotere aqauria zijn meerdere exemplaren mogelijk. Zorg voor regelmatige waterwisselingen.
Watercondities: Temperatuur 18-26ºC met een zuurtegraad van pH7 tot pH8 en een hardheid van 10-25dGH.
Voeding: Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten, stukjes vlees en vis en speciaalvoer voor kreeften. Voor de jongen klein voedsel en eiken-, beuken- en elsenbladeren. Ook vinden ze diepvriesvoer heerlijk zoals bv. rode muggenlarven.
Kweek: Makkelijk. Het aantal eitjes (10-35) is afhankelijk van de temperatuur van het water en de hoeveelheid voedsel. Hoewel zowel de ouders als de jongen erg vredelievend zijn is het altijd verstandig om voldoende verstopplekken te hebben. Er zijn 3-4 maal per jaar jongen te verwachten.
Medebewoners: Kreeften uit de Cambarellus familie. Vangt geen gezonde levende vissen. Guppen, ancistrus en dwerggarnalen gaan goed. Is geschikt voor het gezelschapsaquarium.
Copyright foto’s: © Ralf Müller i.c.m. Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken