Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Cambarellus Montezumae Montezuma (Mexicaanse dwergkreeft)


   

Herkomst: Mexico.
Uiterlijk: De vrouwtjes zijn iets steviger gebouwd dan mannetjes en vaak iets donkerder van kleur. De kleuren variëren van donkerbruin, grijs tot grijsblauw. De kleuren kunnen bij iedere waterwisseling weer iets anders zijn.
Geslachtsonderscheid: Duidelijk onderscheid zelfs op jonge leeftijd. Staart van de vrouwtjes is breder en de mannen hebben gonopoden in plaats van de eerste paar zwempoten.
Leeftijd: 2 jaar.
Afmeting: Tot 5cm.
Geslachtsrijp: Vanaf 2.5 tot 3cm.
Draagtijd: 21 tot 28 dagen.
Karakter: Vriendelijk en niet agressief naar andere soorten en/of vissen. Ook goed voor in een gezelschapsaquarium. Mannetjes kunnen in gevecht gaan met elkaar, maar met voldoende schuilplaatsen waar ze zich terug kunnen trekken is dit vaak geen probleem. Ook kun je meerdere vrouwen hebben op 1 mannetje. Ze hebben niet de neiging om in de bodem te graven of de planten te eten.
Inrichting: Vanaf 20 liter. Wat javamos en fijnbladerige planten. De keuze van de waterplanten wordt bepaald door de watertemperatuur en de sterkte van de belichting. De kreeften gebruiken in het bijzonder de fijngetakte soorten zoals in de natuur als klimhulp. Stenen en wortels kunnen als schuilplaats worden gebruikt. Zorg voor regelmatige waterwisselingen. Zorg dat het aquarium goed is afgedekt zodat de kreeften niet kunnen ontsnappen.
Watercondities: Temperatuur 12-28ºC (22-23ºC is ideaal). De zuurtegraad kan variëren van pH6.5 tot pH7.8 en de hardheid loopt uiteen van 2-18dGH.
Voeding: Alleseter. Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten en kleine slakken zonder behuizing.
Kweek: Eenvoudig. Vrouwtjes zijn ongeveer - afhankelijk van de watertemperatuur - 4 weken zwanger en als de kleintjes loskomen eten de jonkies meteen mee met hun ouders. Zorg voor genoeg zwerfvuil, want dit vinden ze heerlijk. Het kan verstandig zijn om de ouders uit het aquarium te halen om te zorgen dat de jongen niet als voedsel gaan dienen. De ouderdieren laten de jongen in principe wel met rust mits ze genoeg voer kunnen vinden. Bij gevarieerde voeding, regelmatige verversing van het water en temperaturen tussen 20 en 24ºC is de groei voorspoedig.
Medebewoners: Gezelschap bestaande uit dwerggarnalen kan tot verlies onder de garnalen leiden, daar sommige kreeften hen belagen. Kleine vreedzame vissen zijn weliswaar geschikt, hoewel de kreeft-nakomelingen het dan moeilijker hebben te groeien.
Copyright foto’s: © www.faszination-krebse.de(links), water-paradise.de(rechts)

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken