Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Cambarellus Patzcuarensis var. Orange (CPO)


       

Herkomst: Mexico, meer van Patzcuaro.
Uiterlijk: Prachtige oranje van kleur en word tot 5 cm groot. Door selectief kweken is de oranje kleur ontstaan.
Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes hebben een bredere staart en een robuuster lichaam. Mannen hebben gonopoden in plaats van de eerste paar zempoten. Dit zijn de mannelijke geslachtsorganen. Het geslacht is duidelijk te zien aan de onderkant zoals bij de meeste Cambarellus soorten.
Leeftijd: Tot 2 jaar.
Afmeting: 5cm.
Geslachtsrijp: Vanaf 2.5 tot 3cm.
Draagtijd: 3 weken.
Karakter: Dwergkreeft met een pittig karakter. Door het karakter is het minder geschikt om deze kreeft in een gezelschapsaquarium te houden. Bodembewoners of bodemslapers worden actief nagejaagd. Teveel mannen samen is niet verstandig. Ze kunnen elkaar opjagen en aanvallen tot er eentje dood is. Dit gedrag wordt soms ook wel verweten aan een gebrek aan voedsel en schuilplaatsen. Als er voldoende voedsel en schuilplaatsen zijn valt de agressie mee.
Inrichting: Vanaf 20 liter. Wat javamos en fijnbladerige planten. Bij voorkeur een speciaal aquarium voor deze kreeften met voldoende schuilplaatsen, de jongen kunnen zich dan goed verstoppen. Tijdens het verversen van het water kan iets kouder water de vervelling en het paringsgedrag van de kreeftjes positief stimuleren. LET OP Bij nieuwe waterplanten in het aquarium moeten de planten enkele dagen in water liggen en hierna moeten ze goed uitgespoeld worden om middelen kwijt te raken, waarmee de planten bij de groothandel zijn behandelt. De kreeftjes zijn hier héél erg gevoelig voor.
Watercondities: Temperatuur 10-26ºC. Rond 22ºC is ideaal. De zuurtegraad varieert van pH6.5 tot pH9 en een hardheid van 12-18gH.
Voeding: Alleseter. Ze eten detritus (plantaardig en dierlijk afval dat zich op de bodem verzamelt), speciale tabletten voor kreeften of garnalen, vlokvoer, gedroogde bladeren van beuk en eik, overtollig voer, gekookte groenten, diepvrieskost zoals runderhart, muggenlarven, artemia.
Kweek: Makkelijk, maar het duurt soms even voor ze willen. Vlak naar een vervelling worden de vrouwtjes al snel vervolgt en met geweld op de rug gedraaid, zodat door het mannetje een soort sperma pakketje(Spermatophore) naast de geslachtsopening van het vrouwtje af kan gegeven. Als de eitjes oranje zijn dan zijn ze onbevrucht. Eitjes welke bevrucht zijn hebben een grijs/zwarte kleur. Wil je meer jongen overhouden dan is het verstandig om het vrouwtje apart te zetten kort na de bevruchting. Als het vrouwtje apart gezet wordt dan kort na de bevruchting omdat ze anders de eitjes los kan laten. Als de jongen losgelaten zijn dan het vrouwtje weer verwijderen bij de jongen. Dit hoeft niet per direct als er voldoende verstopplaatsen zijn voor de jongen. Zwangere vrouwtjes zijn erg schuw. Voer neemt ze alleen als het dicht bij haar schuilplaats ligt. Om te voorkomen dat ze haar eitjes gaat eten moet het vrouwtje apart gevoerd worden.
Medebewoners: Vissen die niet op de bodem slapen. Garnalen bij voldoende ruimte. Er zal wel eens een garnaal sneuvelen. Voldoende zinkend voer voorkomt dat ze achter garnalen aan jagen.
Copyright foto’s: © Ralf Müller, Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken