Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Cambarellus Puer (Knaapkreeft, Jongenskreeft)


       

Herkomst: USA.
Uiterlijk: Puer betekent jongen. Één van de kleinste dwergkreeften uit de VS. De kleur is uiteenlopend van rood, oranje, bruin tot groen. Individuele dieren kunnen van kleur veranderen naar gelang de omstandigheden. De tekening is marmerachtig, waarbij het achterlijf ook strepen heeft. In het wild zijn ze te vinden in Oklahoma, Texas, Louisiana, Illinois, Arkansas, Mississippi, Tennessee en Kentucky. Deze dwergkreeft kan waarschijnlijk kruizen met de andere soorten van het subgenus Pandicambarus.
Geslachtsonderscheid: De geslachtsverschillen zijn bij alle Cambariden (tot deze familie behoort de knaapkreeft) zeer duidelijk en zelfs bij kleine dieren al zeer goed te herkennen. De mannetjes zijn slanker, hebben iets langere poten waar de grote scharen aan zitten.
Leeftijd: Ongeveer 2 jaar.
Afmeting: Tot 3.5cm.
Geslachtsrijp: 3 maanden.
Draagtijd: 3 tot 4 weken.
Karakter: Het zijn kleine vriendelijke kreeften die overwegend op de bodem leven.Via planten kan de kreeft het hogerop zoeken.
Inrichting: Veel planten(ze laten planten met rust), stenenhopen, zand of grind, hout.
Watercondities: Temperatuur 15-25ºC (kamertemperatuur is ideaal). De zuurtegraad van het water kan variëren van pH6.5 tot pH 7.8 en een hardheid van 2-18dGH.
Voeding: Alleseter. Eet speciaalvoer voor kreeften maar ook voertabletten en granulaatvoer voor vissen. Tevens gekookte groenten, diepvriesvoer en slakken zonder behuizing. Bladeren van eiken en beuken.
Kweek: Jongen schijnen gevoelig voor wisselingen in waterkwaliteit.
Medebewoners: Kleine vriendelijke dieren (bijv. vissen en garnalen van maximaal 4 cm). O.a. jonge appelslakken worden gegrepen. Bodemvissen zijn minder geschikt. Bij weinig voeren worden vissen en andere dieren aangevallen. Waaierhandgarnalen zijn geen goede combi!
Copyright foto’s: © Bernd jung

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken