Menu

Overzicht kreeft

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Cambarus Manningi (Groenzadelkreeft)


       

Herkomst: Amerika (mondingen van de Coosa rivier).
Uiterlijk: Blauwe/gele en zacht roze kleuren. De gewrichten zijn oranje tot rood. Erg mooie Cambarus soort.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben gonopodiën en grotere scharen.
Leeftijd: 3-5 jaar.
Afmeting: 8 tot 10cm.
Geslachtsrijp: Onbekend.
Draagtijd: 4 tot 6 weken.
Karakter: Vriendelijk. Kunnen wel bij iets grotere vissen, maar kunnen ook wel een visje te pakken krijgen. Deze kreeften leven in een ruw gebied met vrij grote kiezels en veel bladeren. Denk aan eiken- en beukenbladeren. Ze houden ook van veel beschutting(stenen, kien- of wortelhout). Ook zie je ze constant lopen met een flinke berg steentjes tussen de scharen.
Inrichting: Minimaal 80 liter. Grof zand of kiezel met buizen waarin ze zich kunnen verstoppen. Stenenpartij, kienhout, stevige planten zoals de valisneria en drijfplanten. Het is wel nodig om stroming en goede doorluchting in de bak te hebben.
Watercondities: Temperatuur 10-26ºC (winters minstens 4 weken onder de 16ºC) met een zuurtegraad van pH 6.0 tot pH8.2 en een hardheid van 5-25dGH.
Voeding: Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten. Verder zullen ze af en toe best een visje lusten.
Kweek: Niet makkelijk, maar wel te doen. Word eens per jaar zwanger in het voorjaar na de koude-periode. s'Winters een periode van minstens 4 weken de temperatuur onder 16º brengen en daarna met 2-3 graden verhogen. Na de draagtijd van 4-6 weken blijven de jongen nog 3-4 weken bij de moeder. In deze periode eet het vrouwtje nauwelijks.
Medebewoners: Kleine vissen die zich niet op de bodem ophouden en dwerggarnalen.
Copyright foto’s: © Ralf Müller, Garnalenkweker.nl

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken