Garnalenkweker-Kan ik kreeften houden, informatie over het houden en verzorgen van kreeften

Menu

Kan ik kreeften houden?

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Kan ik kreeften houden?

Bij kreeften denkt men al vaak dat ze het hele aquarium gaan verbouwen.
Er zijn soorten die graag planten en vissen eten en sommigen verplaatsen de bodembedekking. Niet alle soorten doen dit.Er zijn ook dwergkreeften die gemiddeld ongeveer 5cm worden en het aquarium niet verbouwen.

Er zijn kreeften te vinden van verschillende maten (±5cm t/m 25cm), verschillende kleuren en verschillend gedrag. Kreeften hebben over het algemeen iets harder water nodig omdat ze vervellen om te kunnen groeien. Het is mogelijk om de vellen uit het water te halen en op te laten drogen. Opgedroogd lijkt het nog steeds op een kreeft. Als de vellen blijven liggen dan kunnen de kreeften deze opeten. Dit gebruiken ze voor het pantser. Kreeften zijn onderverdeeld in verschillende families. Een aantal veel voorkomende families zijn:

  • • Cambarellus

  • • Procambarus

  • • Cherax

Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar die zie je niet zo gauw in de winkel. Wel zijn er hobbykwekers te vinden die andere soorten verkopen. Procambarus- en Cheraxkreeften moeten niet in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Ze slopen de planten en eten ook wel eens een visje als ze die te pakken krijgen. Wil je graag een kreeft? Richt dan de bak zo in dat de kreeft niks kan slopen en zet er eventueel goedkope en snelle visjes bij. Zorg dat ze een paar verstopplekken hebben waar ze zich terug kunnen trekken en kunnen schuilen als ze vervelt zijn. Over het algemeen is het beter om geen verschillende soorten kreeften bij elkaar te zetten want de kans is groot dat ze gaan vechten totdat de sterkste over blijft.

Kreeften eten echt bijna alles. Van vis, vlees en slakken tot planten, algentabletjes en ander droog- en diepvriesvoer.

Het aantal kreeften dat je wilt houden hangt af van de grootte van je aquarium. Van de kleinere kreeften (5 tot 12 cm) kun je al een koppel houden in een 60 cm bak. Grotere kreeften (vanaf 12 cm) hebben minimaal een bak van 80 nodig voor een koppel. Liefst natuurlijk nog groter. In een meter bak kun je wel 2 koppels houden. Het hangt ook vaak af van de inrichting van de bak.

Cambarelluskreeften kun je wel in gezelschapsaquaria houden. Deze zijn vaak kleiner, vriendelijker en slopen niks. Kreeften zijn uitstekende klimmers dus zorg er in ieder geval altijd voor dat het aquarium goed is afgesloten zodat ze niet kunnen ontsnappen. Ook bij kreeften is het van belang wat je zoekt en wat er mogelijk is. Zoek goed na wat de eigenschappen van de kreeften zijn en baseer daar een keuze op.

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken